International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

ThreeIdenticalStrangers

Première Three Identical Strangers

Op donderdag 16 mei om 19:30 uur presenteren LUX en InScience de première van de veelgeprezen documentaire Three Identical Strangers (Tim Wardle). Een adembenemend verhaal over een drieling die bij de geboorte gescheiden zijn maar worden herenigd door een bizar toeval. Na afloop van de film is er een verdiepend nagesprek met tweelingbroers Erik Hulsegge en Peter Anema, die apart van elkaar zijn opgegroeid, en biopsycholoog Dorret Boomsma.

Thee Identical Strangers / Tim Wardle / Documentaire / Verenigde Staten / 96 min 

Bobby, Eddy en David worden geboren als identieke drielingen, maar gescheiden bij de geboorte en door drie verschillende families geadopteerd. Hun adembenemende, feelgood-verhaal wordt onmiddellijk een wereldwijde sensatie die roem en faam met zich meebrengt. Ze gaan van talkshow naar talkshow, ze worden overal voor uitgenodigd en de broers starten hun gezamenlijk restaurant in New York. Achter deze sprookjesreünie zit echter ook een duistere kant die gaandeweg een onvoorstelbaar geheim blootlegt – een geheim dat meer mensen treft. Three Identical Strangers is de winnaar van de Special Jury Award van het Sundance Film Festival 2018. In de VS werd de documentaire een instant box office succes. Een film die bewijst dat het echte leven vaak vreemder is dan fictie.

Nagesprek met hoogleraar biopsychologie Dorret Boomsma & tweelingbroers Erik & Peter
Hoe is het om na jaren herenigd te worden met je tweelingbroer? En wat voor een invloed hebben onze genen op ons gedrag en onze gezondheid? InScience programmeur Daisy van de Zande gaat in gesprek met biopsycholoog en tweelingenonderzoeker Dorret Boomsma en de tweelingbroers Erik Hulsegge en Peter Anema, die de eerste zeventien jaar niets van elkaars bestaan af wisten.

Dorret Boomsma is een wereldster op haar vakgebied. Haar tweelingenregister heeft in de afgelopen decennia een schat aan informatie over de invloed van onze genen op ons gedrag en onze gezondheid. Hoe erfelijk zijn eigenschappen als intelligentie, agressief gedrag of verslavingsgevoeligheid? En kun je aanleg hebben voor depressies, hartproblemen of ADHD? Dat zijn de vragen waar Boomsma zich mee bezighoudt in haar genetisch onderzoek bij tweelingen. 
 
Tweelingbroers Erik Hulsegge en Peter Anema kwamen beiden als baby in een ander adoptiegezin terecht. Doordat ze apart waren opgegroeid, waren ze waardevol onderzoeksmateriaal en hebben ze deelgenomen aan wetenschappelijke onderzoeken. Wat voor een invloed heeft de scheiding op hun verdere leven gehad? En welke eigenschappen hadden ze al in hun genen en welke zijn door hun opvoeding toegevoegd?

Tickets zijn verkrijgbaar via www.lux-nijmegen.nl vanaf maandag 13 mei.
Locatie: LUX Nijmegen
Datum & tijd: 16 mei om 19:30 uur