International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

01 NTR koraalkillers
01 NTR Dodenvallei van Texas
P1230027
01 Science in exile
Awardshow 02

Onze aanraders voor de laatste festivaldag

Het is vandaag alweer de laatste festivaldag, met weer een hoop films, DIY-Labs en onderzoeken. Vanavond sluiten we het festival af met de Awardshow. Lees hier onze aanraders voor vandaag!

ntr focus 1 /  science on tv: koraalkillers (saskia van leeuwen)

Het koraal bij de ABC- eilanden sterft. Anders dan je zou verwachten is de klimaatverandering hier niet de grootste boosdoener. Maar wat zijn de oorzaken dan wel? NTR presentator Elisabeth van Nimwegen gaat voor het wetenschapsprogramma Focus naar Curaçao. Temidden van duizenden toeristen die genieten van de azuurblauwe zee, komt ze er achter dat het water niet overal even fris is. Vervolgens vertrekt ze met het Nederlandse onderzoeksschip de Pelagia op een vijfdaagse expeditie rond de Caribische eilanden. Bij de kust van Bonaire zijn mysterieuze giftige algenmatten op de bodem van de zee gevonden. Hoe komen die daar terecht?

In de napraatsessie vertellen de makers over de totstandkoming van deze televisiedocumentaire. Welke risico’s neem je als filmploeg? Wat zijn de voor en nadelen van meegaan met een expeditie als je van tevoren niet weet of het onderzoek wel gaat slagen?

Dit programma start 11:30 in LUX 2. Tickets koop je hier.

ntr focus 2 / science on tv: de dodenvallei van texas (susanne linssen)

Het Texaanse Brooks County heeft niet voor niets de bijnaam Death Valley: bijna wekelijks worden hier lichamen gevonden van migranten die de grens probeerden over te steken. Veel van de gevonden resten werden niet geïdentificeerd. Waardoor het voor familie altijd onduidelijk zal zijn of ze nog in leven zijn. Wetenschapsprogramma Focus bezoekt de onderzoekers aan de Texas State University die deze lichamen nu alsnog een naam proberen te geven.

Presentator Diederik Jekel gaat ook langs bij een openluchtlab waar wetenschappers gedoneerde lichamen in de buitenlucht laten ontbinden. Hij krijgt een rondleiding langs de gezwollen, sterk geurende lichamen, terwijl de gieren in de bomen toekijken. Ook spreekt hij met de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh die onderzoekt hoe een skelet na de dood in elkaar zakt.

In een napraatsessie vertellen de makers over de totstandkoming van dit verhaal. Hoe doseer je zoveel heftige beelden voor de tv kijker? En over het spanningsveld tussen wetenschap en het medium televisie. Wanneer leg je te veel uit? Hayley Mickleburgh Forensisch archeoloog zal hierbij ook aanwezig zijn.

Dit programma start 13:15 in LUX 2. Tickets koop je hier.

film / science in exile (nicole leghissa)

Wetenschappers in conflictgebieden als Syrië, Yemen en Irak komen aan het woord en vertellen over de wantoestanden en het gebrek aan vrijheid in hun omgeving. De academici in deze gebieden werden het zwijgen opgelegd door de media en sommigen zijn zelfs gevlucht naar veiligere landen waar geen sprake is van censuur. Hoe hebben wetenschappers zich staande gehouden tijdens de conflicten in deze gebieden?

In Nijmegen zijn een aantal initiatieven om vluchtelingen zich hier gauw thuis te laten voelen. Hoe is het om in je nieuwe thuisland erachter te komen dat je je studie opnieuw moet doen? Is academische kennis en kunde universeel en overal hetzelfde ‘waard’? Na het zien van de film vertelt mr. dr. Ricky van Oers van de Werkgroep Vluchtelingen van de Radboud Universiteit hoe de werkgroep zich inspant om vluchtelingen met een academische achtergrond te laten instromen in het academische leven. Ze gaat daarbij in gesprek met ervaringsdeskundigen Dawit Tesfay en Shahira Sharaf. Tesfay heeft zijn bachelor in archeologie behaald maar de kans om archeoloog te worden is hem altijd ontkent, Sharaf is doctor in de filosofie maar ook haar is de problematiek rondom vluchtelingen in de wetenschap niet bespaard gebleven.

Dit programma start 13:30 in LUX 6. Tickets koop je hier.

awardshow

Op zondag 11 november sluiten we het festival af met de uitreiking van de awards voor de beste film. Elisabeth van Nimwegen van NTR-programma Focus reikt de awards uit.

NTR Audience Award

Een selectie van de beste wetenschapsdocumentaires dingt deze vierde editie mee naar de NTR Audience Award. Je herkent de competitiefilms aan de NTR stempel. Stem mee op de favoriete film van InScience 2018. Geef na iedere film je waardering aan op het stemformulier dat je ontvangt bij de inloop van de zaal. De winnende film gaat naar huis met een award ter waarde van €2.500.

Student Jury Award

Zes studenten van universiteiten, roc’s en hogescholen uit de regio kijken een brede selectie aan films tijdens het festival. Zondagavond maken zij bekend welke filmmaker volgens hen de beste wetenschapsfilm heeft gemaakt en de Student Jury Award van €500 wint.

Dit programma is gratis toegankelijk. Je kunt een stoel reserveren door hier een gratis ticket te bestellen.