International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

01 CC1
CC2
CC3

Interview met de Spear Sisters – deel 1

Onze programmeur Rob van den Bergh heeft een interview gehouden met Sam en Kailey Spear, bekend als de Spear Sisters, makers van de korte film CC. Lees hier het eerste deel van hun interview! Hun film CC draait in het kortefilmprogramma Artificial Identities. Dit programma vindt plaats op zondag 11 november en start om 17:30 in LUX 2. Tickets koop je hier.

Het thema van InScience is dit jaar kunstmatige intelligentie, ook het thema van jullie film. Waarom zijn jullie geïnteresseerd in dit thema?

We zijn blij met het feit dat het thema dit jaar kunstmatige intelligentie is! We zijn gefascineerd door de relatie tussen mensen en deze technologie, en in de snelheid waarmee deze technologie geïntegreerd wordt in ons alledaagse leven. We zijn erg dankbaar voor de mogelijkheid bij te dragen aan een grotere discussie rondom AI.

Wat echt onze aandacht trok was de grote stroom AI technologie die menselijk gedrag imiteert. Hierdoor ontstonden er een hoop vragen bij ons. Wat kan deze technologie ons brengen? Welke problemen kunnen er ontstaan? Welke ethische vragen moeten gesteld worden voordat deze technologie geconsumeerd wordt?

In het bijzonder vroegen wij ons af wat deze ontwikkeling in technologie zou betekenen voor de opvoeding van kinderen. In onze korte film hebben we een scenario gecreëerd waarin een Artifically Intelligent Device is ontworpen om ouders te helpen hun kind te verzorgen. In deze fictieve toekomst kun je een AID nanny huren of kopen. Dit scenario roept een aantal vragen op, bijvoorbeeld of je zelf een nanny zou kopen voor je kind? Wie is beter in het verzorgen van je kind? Hoeveel verantwoordelijkheid moet je geven aan deze nanny? Is er een grens die technologie niet mag overschrijden?

Nu is het moment om deze vragen te stellen. We moeten kijken hoe AI technologie in de opvoeding van kinderen wordt toegepast en grenzen stellen.

CC is op veel manieren een klassieke science-fictie film: het gebruiken van een futuristisch concept om vragen te stellen over ons als mensheid en hoe de toekomst eruit komt te zien. Waar komt jullie interesse voor dit genre vandaan?

We denken graag na over menselijke innovatie. Hoe ziet onze toekomst eruit? Wat wordt er hierna gecreëerd? We zijn geïnteresseerd in nieuwe technologie, maar nog meer geboeid door de invloed van technologie op ons als mensheid. Verandert onze manier van interactie? Veranderen onze waarden? Welke nieuwe ethische dilemma’s zullen er ontstaan?

Voor CC wilden we het publiek een kans geven na te denken over hoe het zou zijn om een AID te gebruiken als ouder. Hoe zou deze technologie nuttig kunnen zijn? Welke problemen ontstaan er als ouder?

We hebben science-fiction altijd al belangrijk gevonden. Het biedt ons een mogelijkheid inzicht te krijgen in de toekomst, ons voor te bereiden voor eventuele problemen die ontstaan. Science-fictie creëert een veilige omgeving om deze mogelijke toekomst uit te testen.

Hoe groot is de kans dat het scenario van jullie film werkelijkheid wordt?

We denken niet dat een robot als CC gebruikelijk wordt in de toekomst. We geloven wel dat als technologie blijft ontwikkelen op de manier zoals het nu ontwikkelt, er iets kan ontstaan met soortgelijke kwaliteiten. Er bestaan al programma’s die luiers bestellen; die je kind in de gaten houden tijdens het slapen; die je kind in slaap zingen; die je kind vermaken en opleiden. Het is niet gek dat er complexere technologie ontstaat in de opvoeding van je kind. We hopen alleen dat deze technologie niet dezelfde programmering als CC heeft!

De korte film CC is onderdeel van het kortefilmprogramma Artificial Identities.