International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

untitled-1

InScience op Expeditie NEXT

Bekijk de mooiste, ontroerendste en grappigste wetenschapsfilms van InScience tijdens Expeditie NEXT – het Nationale Wetenschapsfestival in de Maassilo in Rotterdam. Expeditie NEXT staat in het teken van beleven: 12 uur lang wetenschap ontdekken voor jong en oud. InScience vertoont drie korte wetenschapsfilms met nagesprekken door experts die je een kijkje in de toekomst geven, hun onderzoeksresultaten delen en al jouw vragen beantwoorden. Over tijdreizen en zwarte gaten, over vriendschap in de ruimte en over leven in een volledig gerobotiseerde wereld.

Wanneer: donderdag 2 mei van 11:15 tot 18:00 uur
Waar: Maassilo, Rotterdam

Programma InScience op Expeditie NEXT


MR. hublot
Alexandre Espirages, Laurent Witz | Animatie | Luxemburg, Frankrijk | 11 min | 2013

Mr. Hublot is een obsessieve man. Hij leeft in het midden van een stad die bijna geheel bestaat uit machines. Door angst voor de buitenwereld blijft Hublot binnen, waar hij zijn omgeving strak controleert. Hij zorgt dat zijn schilderijen recht hangen, zijn lampen werken en dat de vele sloten aan zijn deur op slot zijn. Maar dan hoort hij een robothond blaffen in de straten. Hublot heeft medelijden met de hond, maar is hij in staat om een mechanisch dier in zijn nette huis te laten?

Vertoning 1 – 11:15 uur
Na afloop van de film leggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam uit hoe zij onderzoek doen met verschillende robots. Een robot als huisdier, om mee te praten of gewoon om mee te spelen? Help het onderzoeksteam – door te vertellen hoe jij robots ziet en wat jij belangrijk vindt aan een robot.

Vertoning 2 – 15:00 uur
Tino Borst en Chiwei Luu zijn robotontwerpers aan de TU Delft en brengen robotbal Fizzy mee. Ze leggen uit waarom en hoe ze die voor kinderen met kanker hebben ontwikkeld.

We can’t live without Cosmos
Konstantin Brozhit | Animatie| Rusland | 15 min | 2014

Twee jonge mannen, vrienden sinds hun vroege jeugd, dromen ervan om samen de ruimte in te gaan. In het trainingsprogramma om cosmonaut te worden, waar ze 1203 en 1204 genoemd worden,  doorstaan ze met gemak alle onderzoeken en testen. Dan mag 1203 aan zijn eerste ruimtereis beginnen, met 1204 als backup. Het gaat niet zoals gepland.

Vertoning 1 – 12:30 uur
Frank Rensen, aankomend sterrenkundige aan de Universiteit van Leiden, vertelt je na het zien van de film alles over naar de maan reizen in het verleden, heden en in de toekomst.

Vertoning 2 – 17:15 uur
Kartik Kumar is ruimtevaart- en planetenonderzoeker aan de TU Delft en bootst ruimtevaartmissies naar Mars na in het midden van de woestijn. Hoe hij dat doet? Je hoort het in zijn digitale rondleiding op Mars.

Einstein-Rosen
Olga Osorio | Fictie | Spanje | 9 min | 2016

In deze komische short ontdekken twee broers de kracht van een Einstein-Rosenbrug, oftewel een wormgat. Speelgoed dat in het wormgat verdwijnt komt 30 jaar later terug op dezelfde plek. Betekent dat echt dat ze door de tijd kunnen reizen?

Vertoning 1 – 13:45 uur
Naar de toekomst reizen is niet iets dat alleen in science-fiction films gebeurt: onze eigen André Kuipers heeft het zelf gedaan! Maar tijd en ruimte gedragen zich extremer dan hier op Aarde. Astronoom Joeri van Leeuwen (ASTRON) legt uit hoe tijd en ruimte vervormen in het heelal.

Vertoning 2 – 16:15 uur
Evita Verheijden, theoretisch natuurkundige van de Universiteit van Amsterdam, legt uit of tijdreizen wetenschappelijk gezien mogelijk is en weet alles over zwarte gaten.

Bekijk het complete programma van Expeditie NEXT op www.expeditienext.nl.