International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

Junioropening InScience 2018
02-saving_brinton_still_3_outdoor_film_large
Big ideas phillip blom 01
DH_7nov_sfeer31
DIY lab 02 (1)

Dit zie je op festivaldag 3

Vandaag is de derde dag van InScience! Hieronder een paar aanraders voor vandaag. Ben je van plan meerdere voorstellingen te bezoeken, koop dan de InScience strippenkaart. Met de strippenkaart bezoek je voor €18.- drie programma’s.

Film / Saving Brinton (Tommy Haines & Andrew Sherburne)

In de rommelschuur van de excentrieke verzamelaar Michael Zahs in Iowa, struikel je over een collectie van zeldzame films, filmapparatuur en documenten van William Franklin Brinton. In deze documentaire tracht de gedreven verzamelaar Mike samen met gelijkgestemden en deskundigen de filmhistorische schat te restaureren en terug te brengen naar het witte doek. Want soms is er gewoon iemand met een schuur, die met evenveel passie als geduld een onvervangbare cinematografische schat wilt redden van het stof.

Waarom zijn lokale cinematografische  verhalen van belang en hoe kun je ze helpen schrijven? Kathleen Lotze, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, Oxford Brookes University en Universiteit van Antwerpen, nodigt je uit voor een onvergetelijke reis naar het rijk van verloren films.

Dit programma start om 13:30 in LUX 2. Tickets koop je hier.

talk / philipp blom – what is at stake

Het Westerse model voor economie en democratie lijkt zich in een crisis te bevinden. De naoorlogse zekerheid, instituten en bondgenootschappen vertonen barsten of lijken te verdwijnen. Louter een anomalie of een bewijs van fundamentele verandering? Klimaatverandering en digitalisering ontwrichten samenlevingen, doen politieke structuren op hun grondvesten schudden en verwoesten ecosystemen over de hele wereld. Vanuit zo’n perspectief lijkt de huidige democratische crisis slechts een symptoom van een grotere transformatie die onze liberale idealen, mensenrechten en democratische participatie zal bedreigen.

Dit programma start om 19:30 in de Synthonzaal van LUX. Tickets koop je hier.

DIY-Lab / Geef je ogen de kost

Wetenschap opent je ogen. Vandaag zie je hoe magneten werken, maar dan van heel erg dichtbij. Verken met de Radboud Universiteit de magnetische noord- en zuidpool. Het Max Planck Instituut meet hoe snel je ogen zijn. Neem het op tegen andere bezoekers en gooi hoge ogen. Of bekijk je eigen oog samen met het Radboudumc. Tot slot kijk je samen met de HAN en Ark of Inquiry door de verflagen van oude meesters. Wat zit er verborgen onder al die kleuren?

Dit programma vindt vandaag plaats van 15:00 – 20:00 in de Mariënburgkapel en is gratis toegankelijk.

onderzoek / hou jij AI voor de gek?

De laatste jaren boeken we veel vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie. De toenemende machinale intelligentie roept een logische vraag op: zijn we nog steeds slim genoeg om een AI-systeem voor de gek te houden? Hanna Schraffenberger van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour neemt de proef op de som. In deze interactieve installatie ga je proberen een AI systeem voor de gek te houden. Gebruik verkleedkleren of digitale make up en upload je selfie om te kijken of je nog wordt herkend als mens.

Dit programma vindt vandaag plaats van 13:00 – 18:00 in de Bibliotheek De Mariënburg en is gratis toegankelijk.

Foto’s door Danique ter Horst en Marcel Krijgsman.