Dit zie je op festivaldag 4
Er is weer zoveel te zien en te doen op de vierde festivaldag! Kun je niet kiezen? Lees onze tips hier! Koop de InScience strippenkaart als je van plan bent meerdere programma’s te bezoeken! Met deze strippenkaart kun je drie programma’s bezoeken voor €18.-.
film / inventing tomorrow (laura nix)
Zes inspirerende tieners bereiden zich voor op ’s werelds grootste wetenschapswedstrijd voor middelbare scholen: de Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). Gedreven door de problemen en ervaringen uit hun eigen leefomgeving, komen deze scholieren met grote ideeën en ingenieuze oplossingen voor de wereldwijde milieuproblematiek. Ze reizen af naar Los Angeles om deel te nemen aan ISEF en duizenden van hun leeftijdgenoten van over de hele wereld te ontmoeten. Al snel ontstaat er een gevoel van wereldwijde verbroedering, gericht op het verbeteren van de wereld.
Vanuit Nederland nemen jaarlijks duizenden scholieren deel aan (internationale) science wedstrijden. Zo organiseerde de Radboud Pre-Universiteit College of Science de IJSO2017, een internationale biologie-, natuur- en scheikundewedstrijd met deelnemers uit 50 verschillende landen. Zij komen vertellen hoe dat in zijn werk gaat, samen met twee oud-deelnemers die hun ervaringen delen.
Dit programma start om 15:45 in LUX 2. Tickets koop je hier.
film / ozone hole: how we saved the planet (jamie lochhead)
Het verontrustende nieuws dat de chemische gassen (CFK’s) mogelijk zorgden voor de aantasting van de ozonlaag zette de wereld op zijn kop in de jaren tachtig. Want zonder de ozonlaag is de aarde onbeschermd tegen de grillen van de zon. Wetenschappers en politici overtuigden twee van de meest onwaarschijnlijke eco-krijgers in de geschiedenis – Ronald Reagan en Margaret Thatcher – om actie te ondernemen. Een historisch verdrag: voor het eerst besloot de wereld stoffen te verbieden die schadelijk leken voor het milieu. Een opmerkelijk verhaal over hoe Ronnie en Maggie onze planeet hebben gered.
Psycholoog Annahita Nezami (City University London), hoogleraar Control Systems Engineering Aart-Jan de Graaf (HAN), en filmmaker Jamie Lochhead proberen de belangrijkste vraag te beantwoorden: hoe kunnen we mensen bewegen om iets aan de huidige klimaatcrisis te doen?
Dit programma start om 13:30 in LUX 2. Tickets koop je hier.
talk / max welling over leven met kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie wordt beschreven als een ontwikkeling met een even grote impact als die van elektriciteit en het internet. Hoe zal deze impact onze samenleving en dagelijks leven gaan beïnvloeden? Max Welling geeft ons een update over hoe het er nu voor staat en belicht de kansen en bedreigingen. Zal kunstmatige intelligentie ons vervangen op de arbeidsmarkt? Worden al onze beslissingen genomen door algoritmes? Wat betekent dat voor onze vrije wil? Zal de grens tussen echte en virtuele werelden vervagen wanneer augmented reality onderdeel wordt van onze dagelijkse werkelijkheid? Na de lezing zul je geen antwoorden hebben op al deze vragen, maar kun je hopelijk wel een goed gefundeerde mening vormen.
Dit programma start om 19:30 in de Synthonzaal in LUX. Tickets koop je hier.
filosofisch cafe / wetenschap rond een platte aarde?
In de documentaire Behind The Curve zien we hoe flat earthers, mensen die geloven dat de aarde plat is, met experimenten op zoek gaan naar bewijs voor hun waarheid. Het roept de vraag op wat de waarde is van experimenten bij het zoeken naar waarheid. Vanuit de geschiedenis van wetenschap is bekend dat wetenschappers geneigd zijn resultaten te accepteren die overeenkomen met het heersende paradigma. Zelfs in ons dagelijks denken zien we deze patronen terug. Wat zegt dat over de wetenschap anno nu? Zitten wij ook vast in onze denkpatronen, en zouden de flat earthers ons kunnen helpen die te doorbreken?
Deze lezing wordt georganiseerd door het Filosofisch Café Nijmegen. Tijdens deze avonden filosoferen publiek en gastsprekers op een toegankelijke manier over vragen die in de samenleving spelen. Meer info: www.filosofisch-cafe.nl. Inloop vanaf 19.45 uur.
Dit programma start om 20:00 in Studio LUX en is gratis toegankelijk. Een kaartje kun je hier bestellen.
interactive / nemo city lab
Wist je dat kunstmatige intelligentie op dit moment in steden al heel veel voor je regelt? Hoe je je gedraagt in het verkeer, wie je ontmoet op straat of welke winkel je binnenloopt. Soms weet je ervan, maar vaak merk je het niet. In de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van kunstmatige intelligentie in steden. Goede ontwikkeling of juist zorgelijk? NEMO City Lab laat je meedenken en meepraten. Stap in onze filterbubbel en laat je wegwijs maken in je eigen opvattingen, neem deel aan silent disco minicolleges of ontwerp samen met illustratoren jouw eigen slimme stad. Tijdens het festivalweekend zullen de resultaten van NEMO City Lab ook te zien zijn voor andere bezoekers.
Dit programma vindt plaats van 13:00 – 17:00 in de Bibliotheek Mariënburg en is gratis toegankelijk.
Foto door Almicheal Fraay.