International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

2018nov07_woensdag_-_inscience_opening_-__c__jimmy_israel_web-5
LICHT_Barbara_Albert_Setfoto_95(c)Christian Schulz_NGF_LOOKS
HaselagerWeb (1)
DIY lab 01
LUX_Zaal7_VR_Almicheal_Fraay-3

Dit zie je op festivaldag 2

Het festival is van start gegaan met de film AlphaGo en vandaag is het alweer de tweede dag van InScience! Het programma bestaat uit een hoop interessante films, lezingen en DIY-labs. Kiezen is niet makkelijk, dus hieronder volgen een paar tips voor vandaag!

Film / Mademoiselle Paradis (Barbara Albert)

Maria Theresia Paradis is blind en een pianiste met een uitzonderlijk talent. Nadat Resi haar zicht verloor heeft ze meerdere medische experimenten ondergaan, allen zonder succes. De behandelingen van de controversiële wonderdokter Franz Anton Mesmer lijken succesvol te zijn, maar wanneer haar zicht terugkeert, lijkt haar muzikale virtuositeit af te nemen.

Emeritus hoogleraar microbiologie Hans Nelis van de Universiteit Gent zal in een nagesprek mesmerisme toelichten vanuit enerzijds het perspectief van alternatievelingen, die de techniek zien als een manipulatie van een soort magnetische energie/levenskracht, en anderzijds het wetenschappelijk denkkader waarin het als placebo effect en suggestie wordt beschouwd.

Dit programma start om 13:00 in LUX 6. Tickets koop je hier.

Talk / Pim Haselager over creatief robotgebruik

Hij of is het een zij? Een het? De robot klopt al aan onze voordeur. Maar eenmaal in huis kan een robot gevolgen hebben die de ontwerpers of kopers niet beoogden. De omgang tussen mensen onderling bijvoorbeeld. Hoe zal die veranderen? Zullen (klein)kinderen nog wel bij oma op bezoek gaan als die een gezelschapsrobot heeft? Wat moet oma denken als ze zo’n gezelschapsrobot cadeau krijgt? Kan een robot-vriendje een kind sociaal versterken of juist isoleren? Zullen we ons net zo sterk gaan hechten aan robots als aan huisdieren of mensen? En wat zijn de consequenties als mensen robots gaan gebruiken op manieren die niets meer met de bedoelingen van de oorspronkelijke ontwerpers te maken hebben? In zijn lezing gaat Pim Haselager in op de onverwachte gevolgen van ‘creatief robot-gebruik’.

Dit programma start om 19:30 in de Synthonzaal van LUX. Tickets koop je hier.

DIY-Lab / Cijfertaal

Wij praten tegenwoordig niet alleen met woorden, maar ook met cijfers. Programmeertaal wordt steeds belangrijker. Ervaar het zelf met speelse robots van de Radboud Universiteit. Of ga aan de slag met de Micro:bits, Ozobots of Arduino Printbot Evolution van het Technisch Creatief Centrum Nijmegen (TCCN).

Dit programma vindt vandaag plaats van 15:00 – 20:00 in de Mariënburgkapel en is gratis toegankelijk.

Onderzoek / Gamen tegen je brein

Recent onderzoekt toont aan dat we aan iemands hersenactiviteit kunnen zien wat deze persoon gaat doen voordat hij of zij dit zelf weet. Met andere woorden: bewapen een wetenschapper met een hersenscanner en hij weet eerder wat jij gaat doen dan jijzelf. Is dit werkelijk waar? Hersenonderzoekers van de Radboud Universiteit nemen tijdens InScience de proef op de som. In een live spel tussen mens en computer onderzoeken zij hoe goed deze voorspellingen nou precies werken. Doe mee aan dit experiment en ervaar het zelf.

Dit programma vindt vandaag plaats van 13:00 – 18:00 in de Bibliotheek De Mariënburg en is gratis toegankelijk.

Foto door Jimmy Israel.