Dit waren de hoogtepunten van festivaldag 4
Het festival is helaas alweer bijna voorbij, maar gelukkig kunnen we naar de Awardshow uitkijken. Gisteren was het in elk geval een interessante dag vol films, een escape room en NEMO City Lab. Lees hier meer over de hoogtepunten van de vierde festivaldag.
Saving Brinton
De documentaire Saving Brinton biedt zichzelf meerdere omschrijvingen. Saving Brinton gaat over een man die zoveel overtuigingskracht heeft dat hij anderen gepassioneerd laat worden over zijn ontdekking in een kleine schuur in Yowa, in 1981. De film laat een stuk filmgeschiedenis zien. Je wordt uitgenodigd na te denken over de dunne lijn tussen verzamelwoede en het behouden wat misschien niet van schijnbare waarde is.
Na de vertoning reflecteerde media- en cultuurwetenschapper Kathleen Lotze (Universiteit van Antwerpen) op deze documentaire en beantwoordde ze onze vragen.
Tot voor kort was er weinig enthousiasme over M. Zahs’ unieke ontdekking. Waarom is dat zo?
Ik denk dat er niet veel interesse wordt getoond, omdat niemand de waarde ervan kan bepalen. Met film is het makkelijker iemand te interesseren, omdat we weten dat oude films vrij zeldzaam zijn. Met bijvoorbeeld logboeken, brieven, dagboeken en andere belangrijke documentatiemethoden is dit niet het geval.
Hoe kan het dat sommige verzamelingen overleven en andere nooit bekend en ontrafeld worden?
Als je niet de goede persoon vindt die de waarde van het materiaal herkend, gaat het waarschijnlijk verloren. Archieven hebben maar beperkt plek. Vaak ontmoet je iemand en die kent dan weer iemand. Als je niemand kent die de waarde erin ziet, ben je een Don Quichot vechtend tegen windmolens.
Family Shots
Gisteren bekeken mensen de film Family Shots, omdat velen dezelfde vraag hebben als de familie in de film: “Moeten we onze kinderen vaccineren?“ Filosoof Marcel Verweij stelt dat het vertrouwen in vaccinaties steeds meer daalt in Nederland. Hij zegt dat een van de redenen is dat iedereen informatie kan opzoeken op het internet, vaak niet in het voordeel van het vaccineren.
Ouders in het publiek voelden dezelfde twijfel als de hoofdpersonage. In de gezondheidszorgcentra worden ze vaak niet gehoord wanneer ze hun twijfel uitspreken. “Ik denk dat het goed is een open discussie te houden over vaccinatie.”
Max Welling over leven met kunstmatige intelligentie
Het idee van kunstmatige intelligentie gaat vaak gepaard met beelden van robots die ons helpen in huis. Max Welling heeft er een ander idee over. Hij denkt dat het eerder een soort slimmere versie van Siri of Alexa zal zijn, dus een kunstmatige intelligentie die in een server zweeft en ons leven van daaruit makkelijker maakt. Voordat het zover is zullen de computers nog een hoop moeten leren. En dat is niet zo eenvoudig als het voor ons is. Toch hebben we al aardig wat algoritmes in ons dagelijkse leven die ons helpen, zoals de TomTom, Tinder of de suggesties van Spotify en Netflix. Er zijn natuurlijk nog uitdagingen op het gebied van privacy en wetgeving, maar Welling heeft er vertrouwen in dat de kunstmatige intelligentie onze taken zal vergemakkelijken. Jammer genoeg zal het nog wel even duren, dus voorlopig zullen we nog gewoon zelf op onze telefoons moeten swipen.
NEMO City Lab
Digitale technologie maakt de wereld een gekke plek. Op social media, ondanks een veelvoud aan personen met hun eigen meningen, zien we enkel dat wat we leuk vinden, vergelijkbaar met onszelf. We leven in een bubbel, een filterbubbel. Alle functies, zoals opnemen, tracken en algoritmes, zijn niet zichtbaar op de oppervlakte, maar verstopt in een digitale code. NEMO Kennislink heeft een interactieve ervaring ontworpen waar het ongrijpbare, grijpbaar wordt.
NEMO Kennislink nam de bibliotheek over met NEMO City Lab, waarin slimme steden, digitale processen en filterbubbels belicht worden. Ontdek slimme steden en creëer samen met illustratoren je eigen slimme stad. NEMO City Lab weet zelfs hun lezingen interactief te maken door middel van een silent disco. Door een koptelefoon luister je naar statemens en je kun je een standpunt innemen door van plek te wisselen.
NEMO Kennislink heeft in NEMO City Lab een belangrijk en soms verwarrend onderwerp leuk en toegankelijk gemaakt.
Foto’s door Almicheal Fraay.