International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

INSCIENCE_2018_LUX_Freedom_Almicheal_Fraay-4
Vera_Jane_Lux (15)
INSCIENCE_2018_philipp_blom_Almicheal_Fraay-4
InScience vrijdag middag 9 nov 2018
INSCIENCE_2018_KERK_Almicheal_Fraay-8

Dit waren de hoogtepunten van festivaldag 3

Een lezing over de gevolgen van klimaatverandering en digitalisering, een interessante Q&A waarin de definitie van democratie en vrijheid werd belicht en een onderzoek over het voor de gek houden van kunstmatige intelligentie. Dit waren de hoogtepunten van de derde festivaldag!

Freedom for the wolf

Van de Hong Kong protesten in 2014 tot de Tunesische revolutie, Freedom for the Wolf neemt de kijker mee naar vijf verschillende landen om een moeilijke notie te ontdekken: die van vrijheid, een concept met meerdere definities. “Wat betekent vrijheid en democratie voor jou?” was een van de eerste vragen die aan de filmproducent Patrick Hamm (Goethe Institut) tijdens de Q&A werd gesteld.

“Ik zie democratie als een authentieke representatie van de stem van mensen, samen met rechten voor minderheden”

Een ander onderwerp dat aangesneden werd was de rol van anarchistische bewegingen in het politieke landschap. Volgens Laura Henderson, juridisch filosoof en mensenrechtenadvocaat, nam ook deel aan de Q&A. Volgens haar is de kracht van anarchistische bewegingen – het hebben van pluraliteit aan stemmen – tegelijkertijd hun limitatie, “geen agenda waar mensen zich achter kunnen verenigingen”.

Deze film draait zondag 11 november om 16:00 in LUX 3. Tickets koop je hier.

Jane

Jane Goodall vertrok op 26-jarige leeftijd naar Afrika om haar droom waar te maken: leven tussen de dieren. Met veel geduld en doorzettingsvermogen won ze het vertrouwen van een groep chimpansees, die ze daarna uitgebreid kon bestuderen. Na de lezing vertelde Eva van Berlo, PhD studente aan de universiteit van Leiden over haar onderzoek naar emoties en empathie bij apen en mensen. In hoeverre verschillen we daar in? Ze liet het publiek meedoen aan een paar korte experimenten. Conclusie van deze experimenten: voor ons valt er ook nog wat te leren.

Deze film draait zondag 11 november om 15:45 in LUX 4. Tickets koop je hier.

Philipp Blom / What is at Stake?

Een vrolijke pessimist. Het klinkt misschien gek, maar Philipp Blom is een historicus die naar de toekomst kijkt. De vraag die hij stelt is: hoe zal een jonge historicus over 50 jaar terugkijken op onze tijd? Wij kijken 100 jaar later naar de Eerste Wereldoorlog en voelen ons moreel beter dan de mensen van toen. Zal het in de toekomst heel anders zijn? Zal die jonge historicus niet denken: ze zagen wat klimaatverandering en digitalisatie aanrichtte en welke catastrofe onze kant op kwam. Waarom deden ze niet meer? Blom noemt zichzelf een vrolijke pessimist, maar benadrukt wel dat de kans groot is dat onze pogingen om de wereld te verbeteren te laat komen.

Kun jij AI voor de gek houden?

Ooit gezichten herkend in een levenloos object? Een stopcontact met een mond en ogen, een boomstronk, we doen het vaak genoeg. Dit komt omdat wij geëvolueerd goed zijn in het herkennen van gezichten, een kenmerk dat we als erg menselijk zien.

We proberen technologie hetzelfde te leren. Gezichtsherkenningssoftware wordt gebruikelijk in onze samenleving en is ongelooflijk handig. Het kan ons helpen mensen te taggen op social media, foto’s van onszelf te nemen en in onze veiligheid. Maar technologie kan niet zo goed zijn als wijzelf. We hebben vaker gezien dat het misgaat in de technologie, dat deuken in een boomstronk gezien worden als gezicht, terwijl wijzelf beter weten. Technologie is snel ontwikkeld en de manier waarop machines dingen kunnen leren is enorm uitgebreid – maken zij deze kleine foutjes nog? Is het nog steeds makkelijk kunstmatige intelligentie voor de gek te houden?

In bibliotheek de Mariënburg daagden onderzoekers van Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour bezoekers uit gezichtsherkenningssoftware voor de gek te houden. Er liggen verschillende maskers en patronen voor je om het systeem voor de gek te houden, makkelijk, toch? Alleen kan deze software ook armen en ellebogen herkennen, dus je zult meer moeten bedekken dan enkel je gezicht – Veel succes.

Foto’s door Almicheal Fraay en Vera van Nuenen.