Kunstmatige Intelligentie
De vierde editie van InScience staat in het teken van Kunstmatige Intelligentie (KI) en de consequenties daarvan op onze samenleving. De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Veel wetenschappers beschouwen de ontwikkelingen rondom KI als de belangrijkste discussie van deze tijd.
Hoe gaat kunstmatige intelligentie de wereld veranderen? Welke consequenties hebben de toepassingen op de samenleving? Hoewel wetenschappers het eens zijn over het feit dat dit een belangrijke discussie is, liggen de standpunten ver uiteen. Niet alleen verschillen ze wetenschappelijk over wat in de toekomst allemaal mogelijk zal zijn, maar ook verschillen ze in de waardering ervan: van grote ongerustheid tot laaiend optimisme. InScience toont de discussie rond de toepassingen: de impact, de kansen, de gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel, ontwikkelende technologie.
programma 2018
InScience vertoont de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers delen hun nieuwste inzichten en in een uitgebreid educatieprogramma voor het primair, voortgezet en hoger onderwijs komen film en wetenschap op inspirerende wijze samen.
Te gast zijn onder andere historicus en filosoof Philipp Blom over de gevolgen van kunstmatige intelligentie en klimaatverandering voor onze democratische samenleving, Max Welling (UvA) over de kracht van zelflerende systemen in combinatie met dataverwerking en Pim Haselager (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) over robotica en ethische dilemma’s.
De beste films uit het hoofdprogramma van InScience dingen mee naar de NTR Audience Award. De competitiefilms worden eind september bekend gemaakt. Daarnaast kent InScience een Student Award.
De kaartverkoop start op 18 oktober en het volledige programma wordt in oktober bekend gemaakt.