International
science
film festival
Nijmegen

Vijfde editie 06 t/m 10
nov 2019
Nijmegen

InScience_wo_avond_opening_38_(c)HenkBeenen

InScience is het internationale festival voor de wetenschapsfilm dat plaatsvindt in en rondom LUX Nijmegen. De vijfde editie vindt plaats van 6 tot en met 10 november 2019. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers die hun nieuwste inzichten delen, interactieve programma’s waarbij bezoekers zelf kunnen partciperen in wetenschappelijk onderzoek en een uitgebreid educatieprogramma. Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival.

Het diverse filmprogramma, de aanwezigheid van een omvangrijk festivalpubliek en meer dan 200 nationale en internationale wetenschappers en filmprofessionals, regisseurs en filmproducenten veranderen Nijmegen tijdens InScience International Science Film Festival Nijmegen in een ontmoetingsplaats voor wetenschap en film.

competitieprogramma en meer

Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival, die elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon hebben. De artistieke wetenschapsfilm staat centraal: filmische kwaliteit, beeldtaal en auteursvisie zijn kernwoorden. Wetenschappelijke relevantie is voorwaarde, een breed publiek bereik is doelstelling. De verbeelding van wetenschap staat centraal.

Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten: expertmeetings, lezingen, debatten en interactieve programma’s. De programmering reflecteert op de impact van wetenschap op de samenleving; in de Do-It-Yourself labs verplaatsen bezoekers zich in de rol van onderzoeker, via virtual reality en serious gaming opent InScience nieuwe perspectieven en middels een uitgebreid educatieprogramma makenleerlingen vanaf de hoogste klassen van de basisschool kennis met de verbeelding van wetenschap, in het onderscheid tussen feit en mening.

Juniorprogramma

Op de woensdagmiddag van het festival vieren we de start van InScience. In samenwerking met Het Klokhuis wordt de Klokhuis wetenschapsprijs uitgereikt. Dit is een jaarlijkse prijs voor het beste wetenschappelijke onderzoek relevant voor kinderen en verkozen door kinderen. Tijdens het festival zijn verschillende junioronderdelen geprogrammeerd. Maak kennis met nieuwe en onbekende onderzoeken, test je kennis tijdens de quiz, laat je betoveren door mooie films en ervaar hoe het is om onderzoeker te zijn.

awards

InScience kent twee competities: de Audience Award en de Student Award. Elke competitie kent een eigen kader, maar steeds staan de drie criteria – filmische kwaliteit, wetenschappelijke relevantie, breed publiek – centraal. InScience selecteert voor elk van de competities een beperkt aantal films. Daarmee bekent InScience kleur, geeft het festival richting.

In de aanloop naar en tijdens het festival vind je meer informatie over het programma op deze website.

Meer weten over InScience?
Praktische Info
Jury & Awards
Sfeer